Zimní liga očima opavských trenérů

Pálkovací sporty jsou sice čistě outdoorová záležitost, ale v poslední době je spousta zimních turnajů a lig. Baseball a softball jsou na mnohem vyšším levelu, než byl, když jsme začínali my – trenéři, a je skvělé vidět, že naši svěřenci a svěřenkyně se mohou zlepšovat po celý rok. SK HIT Opava se krásně rozrůstá a v zimní sezoně jsme odehráli turnaje hned ve 4 věkových kategoriích. I když se zdá, že hraní v tělocvičně není nic moc, tak tato příležitost dává možnost hrát i přes zimu, a nejen stále trénovat.

U7

Tato kategorie je plná malých prcků od 4 let věku až po osmileté nováčky. Děti se se sportem seznamují a soutěže a turnaje jsou neskutečným zážitkem z prostředí mateřských skol. Mnohdy se stalo, ze se dítě v zápase rozplakalo a utíkalo do mateřské náruče pro útěchu a kus žvance. Odehráli jsme 3 turnaje. Byli jsme suverénem, co se počtu dětí týká. Jezdili jsme na zápasy v desíti (minimální počet hráčů v této kategorii je pět) a hráli jsme velmi pěkně. Bylo vidět, že děti postupně začínají chápat princip sportu a zlepšují se. Velkou pomocí nám byla maminka Matěje Cupala a tatínek Jáchyma Křesťana, kteří nám pomáhali s koučováním a lavičkou. Rovněž v této kategorii vychováváme další trenéry (naše hráče a hračku U11), kterým za trénování a pomoc při zápasech vyplácíme odměnu. Zařekl jsem se, že do U10 na výsledky hrát SK HIT nebude a tak o nich (ač jsme hráli parádně a umístili se výborně) psát nebudu ani zde. Děti se bavily a šlo jim to a podařilo se nám zařídit, že medaile dostali opravdu všichni.

Zdeněk Mateřanka – Head Coach U7

U9

MS Winter Tour U9 odstartovala ve vítkovické hale. Celý turnaj jsme odehráli ve velkém nadšení a výhra střídala výhru. První turnaj jsme s přehledem opanovali a soupeři se nám dívali na záda. Druhý podnik se konal již v roce 2019, a to v polských Katowicích. Navázali jsme na krásný výkon z konce roku 2018 a hráli jsme s velkým zápalem a všechny nás to bavilo. Ve finále jsme sice podlehli týmu Arrows Ostrava, ale my hrajeme pro radost ze hry. Finále zimní ligy se odehrálo v srdci Hané. Absence mnoha hráčů a hráček se projevil na výkonnosti a příliš se nám nedařilo. Celkově jsme skončili na krásném 2. místě. Tým makal a chtěl bych je pochválit za předvedou hru a za reprezentaci našeho slezského klubu.

Martin Poledna – Head Coach U9

U10

MS Winter Cup U10 byl v letošní zimní sezoně pouze o jednom turnaji. Děti do deseti let se sjeli do Orlové, která se snaží obnovit svoji činnost. V krásné hale místního gymnázia se odehrál turnaj, který byl velmi napínavý. Náš tým zde odehrál 4 těžké zápasy, které nás mají prověřit. Tento turnaj byl příprava na Stříbrný Super cup a na ligu U10. Ačkoliv se nám na turnaji příliš nedařilo, tak nám to nebralo odhodlání a radost z pohybu. Bohužel jsme vyhráli jen jediný zápas a skončili jsme na 4. místě.

Martin Poledna – Head Coach U10

U11

Naše prémiová kategorie – nejstarší, nejdéle hrající děti. Již v loňské venkovní sezoně jsem se přiblížili nejsilnějším týmům naší oblasti a náš cíl pro zimní část byl přeskočit tým Frýdku-Místku a vyšplhat se na druhé místo za suverénní Arrows Ostrava. Soutěž byla nakonec, díky velkému počtu celků, rozkouskována do několika nekompletních turnajů. Závěrečný turnaj se uskutečnil v Opavě a televizní reportáž z něj můžete shlédnoutzde

Tato kategorie je první výkonnostní, kde kromě kvality zaměřujeme část pozornosti na výsledky. Cíle se částečně podařilo naplnit. S chlapeckým týmem Ostravy i Frýdku-Místku jsme hráli vyrovnané zápasy a chyběl opravdu jen kousek k úspěchu. B-tým Frýdku-Místku a Skokany jsme zvládli porazit a o konečném parádním třetím místě v celkovém pořadí rozhodly vzájemné zápasy s dívčím mužstvem Arrows Ostrava. Jsem moc rád, že nejen naši kluci, ale i dívky jsou konkurence schopni vůči vrcholovým družstvům naší oblasti. Trvalo to delší dobu, než se děti na tuto úroveň dostaly, zaměřujeme se na obecný atletický rozvoj na úkor baseballu a softballu, a tak trvalo 3 roky, než se naši hráči výkonnostně Ostravě přiblížili. Jsem rád, že se zvolená, ač nelehká cesta plná překážek, začíná obracet a vyplácet výsledkově. Pevně věřím, že se karta již brzy obrátí a staneme se nejlepším týmem v mládežnických kategoriích regionu Východ. Chtěl bych poděkovat Radku Večerkovi, Romaně Seifertové a Petru Poledňákovi za pomoc s vedením týmu – ať už na trénincích nebo turnajích.

Zdeněk Mateřanka – Head Coach U11

Tímto bychom chtěli poděkovat všem rodičům za pomoc při organizaci turnajů a dalších důležitých věcí. Doufáme, že letní sezona bude ještě lepší a čeká nás mnoho zábavy.

HIT jede!

Martin Poledna a Zdeněk Mateřanka

You may also like...