FBT logistics Cup 2022

O víkendu 23.-24. dubna si zapsal klub HIT Opava další historickou událost. Na domácím hřišti na Hliníku hostil totiž první turnaj mužů v 3. lize softballu – FBT logistics Cup 2022.

Pro Opaváky byl tento turnaj doslova renesanční, jelikož se v týmu objevili bývalý opavští aktivní hráči softballu, ale i přátelé a fanoušci tohoto sportu zejména z řad otců dětí hrajících v tomto klubu. V Opavě se soutěžní zápas mužského softballu hrál naposledy v roce 2011, pro město i klub tak šlo o událost opravdu mimořádnou.

Do Opavy přijely týmy z moravské části této soutěže – Locos Břeclav C, Snails Kunovice B, Klackaři Kostelec nad Orlicí, Predators Otrokovice a Sever Brno.

Hiťáci naběhli hned k prvnímu zápasu proti Otrokovicím. Jelikož to byl pro polovinu týmu vůbec první zápas a pro druhou polovinu týmu zápas po velmi dlouhé době, šla poznat malá sehranost týmu v poli a nejistota při některých herních situacích. Nicméně přesto si Hiťáci urvali v první směně 3 body. Na víc už bohužel v tomto zápase nedosáhli a prohráli svůj historicky první zápas 15:3.

V mezidobí přálo počasí pěkné hře, kdy všechny celky prodávaly natrénované hodiny v průběhu zimní přestávky. Zejména celky Kostelce a Břeclavi sehrávaly krásná utkání.

Ke druhému zápasu nastoupil náš tým po několikahodinové pauze. V tomto klání vyzval celek Kunovic B. Opavský tým nastoupil v obměněné sestavě a průběh zápasu byl o dost zajímavější. Šla vidět určitě větší koncentrace v poli a hráči se snažili plnit rady coache. Na nadhozu bojoval téměř celý zápas Vašek Bielka, který se nechal vystřídat až po vyčerpání před poslední směnou. Slabší stránkou byl tentokrát odpal. Zejména méně zkušeným Opavákům překážel v postupu na první metu silný nadhoz a i přes veškerou snahu se nebyli hráči schopni dostat na vzdálenější mety. Bohužel v tomto klání se nepodařilo skórovat a hráči utrpěli porážku 0:13.

V neděli pak tým HIT nastoupil v boji o 5. místo s mužstvem SK Brno Sever. Náš tým opět prošel reorganizací na postech a začátek zápasu byl téměř snový, kdy po dvou směnách vedl 6:2. Hráčům se dařilo jak na pálce, tak v poli. Vítězství bylo na dosah, ale v softbalu se hraje do posledního outu, do posledního míče. V dohrávce zápasu se nepodařilo zastavit rychlé Brňany a ti tak v poslední fázi hry několikrát doběhli na domácí metu a otočili zápas na konečných 7:8. Muži HIT tak tentokrát skončili na 6. místě.

Za družstvo HIT hrdě postupně nastoupili do zápasů tito hráči: Jindřich Hlas, Matouš Novák, Zdeněk Mateřanka, Radek Půda, Vašek Bielka, Petr Poledňák, Martin Vavrečka, Radek Večerek, Alexandr Hanáček, Pavel Světlík, Adam Mikstein, Kamil Leifert, Filip Cupal, Martin Hudeček, Jakub Chovanec, Tomáš Tikal

Následný závěr turnaje zkomplikovalo počasí a následná dvě utkání musela být přerušena kvůli dešťovým přeháňkám.

Pořadí turnaje

  1. Klackaři Kostelec nad Orlicí
  2. Locos Břeclav
  3. Snails Kunovice
  4. Predators Otrokovice
  5. Sever Brno
  6. Hit Opava

Nakonec je třeba poděkovat všem, kteří se na turnaji v malé či větší míře podíleli a zejména Zdeňkovi Mateřankovi a Radkovi Půdovi, kteří dali dohromady toto dospělácké družstvo, které bude i v budoucnu bojovat za žlutomodré barvy opavského týmu!

Autor: Martin Vavrečka

You may also like...