Školení Family 2020 – tři nově proškolení trenéři

Napsal Jakub Chovanec

Úvod

Nejobtížnější, alespoň pro mně, bylo se vůbec přinutit k účasti na nějaké hromadné akci. Avšak bylo by chybou, kdybych se nepřidal, protože jak se ukázalo, akce to bylo zajímavá a poučná. Takže pokud někdo má zájem o baseball, vřele účast doporučuji. Je jedno, zda se bude jednat o nadšeného rodiče nebo trenéra.

Školitel Richard Kania si zaslouží jednoznačně velké díky a bezesporu právě jeho nadšení pro baseball a lidský přístup činil tuto akci poutavou a přínosnou. Ale teď už k náplni.

Proč             

Hlavní náplní celého tréninku/školení byla otázka proč a pokusit se na ni odpovědět. Dle našeho školitele se jedná o základní baseballovou otázku:).

Budu říkat trénink, protože naše fyzická účast byla povinná a pro účastníky i bezpochyby prospěšná. Akce se konala první únorový víkend a zahájena byla  v průmyslovém areálu Martinov. Zde se nachází pálkařské tunely Martinov, jedná se v podstatě o bývalou průmyslovou halu přizpůsobenou pro tréninku baseballu. Na fotce níže je vidět část, kde se trénuje s míčem. Ještě je k dispozici jeden menší prostor, který slouží spíše jako fitko.

Školící bloky

  • Rozcvičení – jak je dělat, aby to nebyla nuda. Uvedu pár příkladů:

Stačí tenisák a o zábavu je postaráno. Na první obrázku je nachystán prostor pro první dvě krátká rozběhání – přemisťování tenisáků na prázdné místo s následným hodem na cíl nebo lze i bez hodu na cíl, druhé jsou pak klasické piškvorky s tenisáky.

Velmi se hodí i tenisáky na provázku se kterými se dají dělat divy při rozcvičování: žralok – ve dvojicích jeden leží a snaží se chytit míček na provázku pomocí úst.

Mina – snažím se uhýbat pohybujícímu se míčku na provázku

Točící se míčky – záleží na cíli: snažím se dotknout mety, plácnout si s partnerem ve dvojici, proběhnout dvojici točících míčků a mnoho dalšího. Například lze využít k rozcvičce i pálku.

Na oběd jsme se přesunuli na Arrows, kde jsme v salonku pokračovali s teorii a psychologii tréninku.

Dozvěděli jsme se například, jak je důležité zapomenout na to, co bylo a soustředit se jen na to, co bude. Tedy podle hesla pouč se z minulosti. Ukázali si některé zajímavé okamžiky baseballové historie, prolítli psychologii trenéra, zajímavou baseballovou literaturu a jiné.

 Tim skončil první den tréninku. Pokračovalo se v neděli 2.2.2020, kdy proběhla krátká rozcvička a následně jsme se soustředili na pálku.

  • Trénink pálky – jak donutit cvičence k dobrému postoji? Stačí si párkrát volně poskočit a získáme velmi dobrý výchozí postoj. Plně jsem pochopil náročnost korektního provedení odpalu. Každopádně položme si otázku proč? Není vůbec snadné udržet přední nohu v napnutém stavu s došlapem na patu a otočením těla. A proč zrovna takto a ne jinak?  Vychází se z fyziologie pohybu těla a fyziky zachování hmotnosti při uplatnění zákona akce a reakce. Tudíž kvalitní provedení je lepší než 100x odpálit špatně, ale komu se to povede. Například dobře využitelné jsou i nafukovací balónky nebo naopak víčka od PET lahví.

Čas byl neúprosný a tak nedělní část skončila dřív než začala.

Pokud mám svoji účast na této akci shrnout, tak musím říct, že jsem byl rád, že jsem se zúčastnil a byla pro mě přínosná. Některá cvičení jsem hned aplikoval na svých dětech a ženě. Jako jediné negativum beru bolest svalů, o kterých jsem dosud nevěděl, že v těle mám.

You may also like...