Kachna letí – duckies opět stříbrné

SK HIT Opava pořádal na svém hřišti Na Hliníku turnaj Superligy žákyň U13 v softballe. Během víkendu 5.-6. září zde poměřily své síly celky Arrows Ostrava, Snails Kunovice, Cats Brno a domácí Hit.

V prvním sobotním zápase se opavským příliš nevedlo a favorizované Ostravě podlehli 3:10. Druhý zápas se od prvního lišil jako den a noc. Zápas proti Cats Brno byl dvě a půl hodiny trvajícím dramatem, jehož vítězství pro sebe – ve druhém prodloužení – urvaly hráčky Opavy. Výsledné skóre 13:12. V závěru celého dne pak opavští přehráli tým Kunovic v poměru 10:1. Po základní části tak měli domácí na svém kontě stejně bodů, jako Arrows Ostrava, horší vzájemný zápas však přisoudil opavským druhé místo, čímž si zajistili výbornou pozici pro nedělní semifinále. Po sobotním softballovém programu přišla na řadu afterparty, při které si holky užívaly opékačku, dokud je do spacáků nezahnala velmi silná bouřka. Jak přiznává trenér Zdeněk Mateřanka: “Nedělní program byl v ohrožení a sám jsem se v noci několikrát probudil, abych zjistil, jak vydatně prší, a zda nebudeme mít druhý den podmáčené hřiště. Naštěstí máme v tomto obrovskou výhodu, naše hřiště je na třicetimetrové navážce a vodu absorbuje výborně.”

V neděli tak, ač pod mrakem, mohl turnaj pokračovat. V prvním zápase opavští opět poměřili své síly s Cats Brno a tentokrát šlo o velký souboj nadhazovaček. Za Opavu házela dvojčata Jindřiška a Anna Mateřanková a bodů padalo opravdu málo. Nakonec se z vítězství 3:1 radovaly hráčky Opavy, které již vyhlížely soupeře pro velké finále. Tím se stal favorit soutěže – Arrows Ostrava. Na finále již na tribuny dorazili i opavští nejmenší, kteří se vrátili z bojů na Mistrovství republiky U8 v Ostravě. A bylo to znát. Kotel fanoušků byl neskutečný a hnal opavské vpřed. Z fandění mrazilo v zádech a nebylo slyšet vlastního slova. Pro trenéry tak nebylo vůbec snadné udílet od laviček pokyny. Zápas byl opět v režii nadhazovaček a Anna Mateřanková se srdnatě rvala o úspěch a soupeřovy hráčky kosila jednu za druhou. Bohužel se dostavily tři malé nepřesnosti za sebou a již skoro chycené míče vyklouzly a Ostrava tak získala kýžený bod ve třetí směně. “Naše holky to nevzdaly, agresivně se rvaly o výhru. Zápas skončil v poslední směně s třetí obsazenou metou za stavu 0:1 – stačil tak jen kousek.” neskrýval menší zklamání trenér.

A jak na závěr zhodnotil vystoupení svých svěřenkyň? “Holky, vědomy si domácího prostředí celý turnaj předváděly velmi agresivní pojetí hry. Sobota byla velmi náročná, za velkého horka jsme hráli tři zápasy základní části. Naštěstí jsme měli po celý turnaj k dispozici výborný servis, kdy se rodina Synkových úžasně postarala o stravování a pitný režim. Bylo úžasným zážitkem hrát v tak nádherné atmosféře. Připomínalo mi to zážitky z finálových zápasů extraligy a třikrát za zápas mi došel dech a tekly slzy z očí. Je úžasné, že se v Opavě hraje softball na této úrovni – v tak mladém věku holky předvádějí tak atletické výkony. Jsem na ně neskutečně pyšný.”

Softball je olympijský kolektivní sport pro holky, herní verze atletiky. Běháte, házíte, chytáte, odpalujete – a to vše ve velmi rychlém tempu s velkými nároky na uvažování a logické myšlení. “Máme velmi kvalitní tým útočící na mistrovství ČR s cílem jej příští rok vyhrát. Potřebujeme kádr doplnit dívkami ročníku 2008 a 2009, uplatnění najde až deset dívek.” Přijďte si vyzkoušet tento úžasný olympijský sport pod vedením mistra ČR a mistra Evropy. Informace o oddíle, kontakty a rozpis tréninků najdete na www.hitopava.cz

Opavu reprezentovaly: Kubová Emma, Poledňáková Adéla, Mateřanková Jindřiška, Mateřanková Anna, Malá Tereza, Hlávková Aneta, Tyzio Agata, Vilimcová Kristýna, Amélie Leifertová pod vedením trenérského dua Zdeňka Mateřanky a Petra Poledňáka.

You may also like...